micro-influencers-AB

Micro-influencers: niet zomaar (onz)influencers. Ontdek waarom.

5 vooroordelen en 4 voordelen

Micro-influencers: de haalbare en waardevolle oplossing voor je campagne

Staat je organisatie of onderneming nog huiverachtig tegenover influencer marketing? In dit artikel counteren we enkele vooroordelen en zetten we je op weg naar een haalbare en waardevolle oplossing: micro-influencers.

5 vooroordelen

1. “Influencer marketing werkt alleen maar in fashion & lifestyle”

Zowat 80% van de fashion & lifestyle merken werkt inderdaad met influencers. Soms treedt daar zelfs al een zekere “influencermoeheid” op. Andere sectoren zijn vaak nog onontgonnen domein. Maar zie dat eerder als een opportuniteit. Wanneer niemand anders in jouw branche actief is, heb jij de markt helemaal voor je.

2. “Mijn merk is niet sexy genoeg”

Welnee: voor elke sector, voor elk merk bestaan passende influencers. Neem nu onze Recytyre bandenspanningscampagne. Niet zo sexy. Toch vonden we een verrassende maar geslaagde match met de wereldberoemde Thor, de Bengaalse kater. Die gaf de campagne een boost en een nieuw publiek, tot bij het praatprogramma Van Gils en Gasten toe.

3. “Ik heb geen controle”

Als merk krampachtig de controle behouden staat haaks op de authenticiteit van de influencer. Die doet zijn of haar ding, aangepast aan de interesses van zijn community – daar kom je beter niet tussen. Dat is de essentie: durf loslaten.

Maar maak wel duidelijke afspraken vooraf. Of ga voor co-creatie: werk samen een idee uit.

4. “Resultaten zijn niet meetbaar”

Influencer analytics hangen af van je doelstelling. Mik je op een sales boost, dan zie je meteen of die enthousiaste Instagram productfoto de verkoop doet pieken. Geef bijvoorbeeld een code mee aan je influencers, en je weet welke influencers best scoren.

Ook op andere vlakken kan je wel degelijk evalueren. Wat is de share of voice, wordt er meer gepraat over je merk? Is de toon positief?

5. “Influencers zijn te duur”

Voor de doorsnee Belgische onderneming zijn Eden Hazard of Kim Kardashian te hoog gegrepen. Maar heb je die echt wel nodig? Ontdek hieronder waarom micro-influencers minstens even waardevol zijn.

Micro-influencers: de mirakeloplossing voor de Belgische markt?

Hoe definieer je micro-influencers? Dat is relatief. In de States ben je met 40.000 volgers een nobody, in België een zwaargewicht. Micro-influencers zijn in elk geval geen beroemdheden. Voor het grote publiek zijn ze vaak onbekend, met maar enkele honderden of duizenden volgers.

Maar toch spreken ze een bepaald publiek aan met gelijkaardige interesses, dankzij:

  • hun intensieve gebruik van social media;
  • hun enthousiasme;
  • en hun nichekennis.
“"Hoe organischer en natuurlijker de match tussen merk en influencer, hoe geloofwaardiger influencer marketing is"”

Samenwerken met micro-influencers heeft alleszins zijn voordelen.

1. Ze zijn benaderbaar

Je hoeft niet langs managementbureaus te passeren om ze te contacteren. Hoe ga je dan wel te werk?

  • Doe het zelf: zoek op Google of een sociaal netwerk welke blogger relevant en populair is in jouw sector. Handmatig selecteren en contacteren, zoals we zelf deden voor onze food enquête.
  • Ga je geregeld naar events, seminars of beurzen? Hét moment om even te polsen bij een keynote spreker of hij een potentiële influencer is. Ook voor B2B.
  • Gebruik softwaretools zoals Engagor om alle social media berichten over jouw merk te monitoren en zo influencers op te sporen.
  • Werk via een marktplaats zoals Influo, dat merken en influencers samenbrengt.
  • Of laat dat werk volledig opknappen door een influencer bureau. Wij kennen de kortste weg daarheen;-)
2. Ze bieden meer engagement

Veel volgers, hoog engagement? Integendeel, onderzoek toont aan dat Instagramaccounts met veel volgers juist lager scoren op zowel likes als betrokkenheid.

Markerly becijferde dat accounts met minder dan 1.000 volgens gemiddeld 8% likes scoren – accounts met meer dan 10 miljoen volgers gemiddeld slechts 1,6% likes.

micro-influencers statistiek AB

1000 volgers: gemiddeld 0,5% comments op hun updates – 10 miljoen volgers: gemiddeld amper 0,04% comments.

Micro-influencers zijn een waardevol alternatief. Minder waste, meer on target en dus effectiever.

3. Ze zijn niet zo duur

De meeste micro-influencers werken voor enkele honderden euro’s. Zeker België is een kleine markt waar de vergoedingen niet hoog liggen. Wist je dat geld verdienen niet in de top drie van influencers staat om samen te werken met merken? Die top drie is:

  • hun contentkwaliteit versterken,
  • hun bereik vergroten,
  • extraatjes/voordelen krijgen.

Rani Cucicov, ‘manager’ van Thor de Bengaalse kater, verduidelijkte de samenwerking met Recytyre als volgt: “Ik had hier een goed gevoel bij, vond het leuk. Het is reclame maar niet te commercieel. Ik heb ook de andere filmpjes van hen gezien en wou Thor eens laten meedoen en kijken wat het resultaat is.”

4. Ze zijn geloofwaardiger

Ze staan voor iets, hebben een authenticiteit die je nog zelden bij de grote sterren tegenkomt. Vincent Kompany is een supersympathieke peer, maar je voelt er toch de strak geregisseerde marketing machine achter. Micro-influencers daarentegen vertellen meestal gewoon over hun leven, hun interesse, hun vakgebied. En als jouw product of dienst daarin past, heb je een mooie match.

Zijn er dan geen nadelen?

Toch wel. Je steekt er veel werk in.

Je hebt veel micro-influencers nodig eer je voldoende bereik en engagement hebt. De zoektocht, selectie en uitbouw van een relatie vragen tijd en inspanning. Ook als je gaat co-creëren, stijgt je workload. Maar eens de samenwerking op poten staat, komt hun meerwaarde tot uiting. En zoals gezegd: je kan alles uit handen geven en samenwerken met specialisten.

Dat eerste stapje

Tip als je zelf het eerste contact legt: loop niet te hard van stapel. Begin niet met het opsturen van producten of infopakketten. Stuur liever een kennismakingsmail waarin je polst naar hun interesse. Zo bruuskeer je niet, hou je alleen de echt geïnteresseerden over en vermijd je onnodige kosten. Net als in real life.

Ga voor de langetermijnrelatie

De grote inspanningen lever je in het begin. Hoe langer je samenwerkt, hoe vlotter het loopt en hoe beter de resultaten. Denk dus niet short term, als extraatje bij een campagne. Maar toegegeven: niet elk merk leent zich tot een deal op lange termijn. Het influencerluik van de Recytyre-bandenspanningscampagne kende bijvoorbeeld geen vervolg, omdat het moeilijk was om passende influencers te vinden.

De cowboys gaan eruit

Influencers zijn een relatief recent fenomeen. Zoals altijd bij innovaties duiken er dan veel cowboys op, zowel influencers als platformen. Die onzinfluencers willen een graantje meepikken van de hype, maar vallen vrij snel door de mand. Momenteel zitten we in de fase waar het kaf van het koren gescheiden wordt.

Maar influencer marketing heeft een hoog zelfregulerend vermogen: de wannabees houden het niet lang vol en authenticiteit drijft uiteindelijk wel boven.

Bezint eer je begint

Werken met micro-influencers is geen haastklusje. Hoe pas je ze in je marketingstrategie in? Welke influencers selecteer je? Hoe maak je een stappenplan op? Welke realistische doelen stel je voorop? Je zit allicht met massa’s vragen.

Over influencer marketing kan je boeken schrijven. Wat iemand als Carole Lamarque dan ook gedaan heeft. Haar boek is een prima eerste kennismaking. Of waarom niet samen met ons dieper op de zaken ingaan? We verrassen je graag met interessante learnings.

En wat levert mij dat op?

Meetbare resultaten, daar draait het bij deze vraag om. We stelden alvast een Cheat Sheet op om de ROI en de Influencer Media Value van je influencercampagne te berekenen. Je kan deze hier downloaden:

GERELATEERDE ARTIKELS